Loopbaanbegeleiding, Stress, burn-outpreventie en herstel

Bio

Arianne Hermans
 • Zelfstandig loopbaancoach & begeleider bij stress, burn-out en bore-out
 • Partner coach & trainer bij Pygmalion business coaching & training
 • Sinds 1 maart 2020 oprichter van mijn eigen praktijk
 • Coaching opleidingen:
  Inspirerend Coachen aan HRD Academy in 2020
  i.o. stress-, burn-out en re-integratiecoach (VESB) aan HRD Academy 2022
 • Trainingen: Mindfulness training in 2017 UPC Duffel
 • Studieachtergrond:
  Humanresourcesmanagement (Postgraduaat)
  Meertalige Communicatie Duits-Nederlands (Master)
  Intercultural Relations Management (Professional Bachelor)
 • Talenten:
  ideeënfontein, groeimotor, ontrafelaar, samenbrenger, rots, creatieve maker, vertrouweling
 • Werkervaring in kmo en startups met focus op business development en werving & selectie; kort werktraject in WZC op psychogeriatrie
 • Jarenlang trouwe vrijwilliger bij een Psychiatrisch Verzorgingstehuis waar ik met heel veel plezier en voldoening een positieve afleiding tracht te creëren d.m.v. activiteiten zoals wandelen. kaartspelletjes, confituur maken of samen gewoon zwijgen… samen stil zijn is een harmoniserende activiteit op zich
 • Fietsen, technologie, koken, psychologie, minimalisme, lachen, familie, film, muziek, lezen, concerten en fervent natuurmens

Mijn kracht jacht verhaal

Na mijn studies Intercultural Relations Management, Meertalige Communicatie en postgraduaat Humanresourcesmanagement was ik vooral geïnteresseerd om te werken in kleine organisaties. Ik startte in een rekruteringsrol maar besloot al vrij snel om deel te willen uitmaken van een startupomgeving waar ik een zeer gevarieerd takenpakket op mij nam. De grootste hoofdmoot bestond uit business development. We hadden tenslotte een innovatieve nieuwe business die we moesten kenbaar maken op de Belgische markt. Presentaties geven was toen een van mijn hoofdtaken en waar ik in korte tijd veel heb bijgeleerd. Zo helder en beknopt mogelijk een dienst gaan verkopen is best wel uitdagend. Vaak zat ik aan tafel met CEO´s en/of HR Managers uit de farmaceutische industrie.

Als jonge professional werd ik toen uitgedaagd om mijn eigen grenzen te verleggen. Een ‘business boomen’ is echt niet te onderschatten! Na een paar jaar begon ik me echter wel af te vragen of ik op mijn plek zat in die harde zakenwereld en deed ik zelf beroep op loopbaanbegeleiding.
Daaruit bleek dat ik bijvoorbeeld opmerkelijk hoger scoor op mijn soft skills dan de hard skills. Iemand die heel snel en baanvast kan autorijden heeft hoogstwaarschijnlijk een goede technische kennis wat wagens betreft (hard skills). Als iemand hoffelijk is in het verkeer zegt dat weer iets over de persoonlijke eigenschappen (soft skills).

Mijn sociale en communicatieve vaardigheden zijn zo ingebed in mijn persoonlijkheid dat ze een prominente rol spelen in mijn professioneel functioneren. Als het moest kon ik mij ook bijvoorbeeld uren bezighouden met webdesign wat eerder een specifieke vaardigheid is. Toch waren het vooral de zachte onmeetbare vaardigheden zoals mijn vriendelijkheid en enthousiasme die maakten dat ik nieuwe klanten kon overtuigen. Ik had die opsplitsing qua skills nog nooit bij mezelf zo in vraag gesteld, maar was op zich wel een belangrijke ontdekking. Tenslotte ken je als jonge professional jezelf nog niet goed en aangezien je niet beter weet ga je gewoon verder, maar iets in mij begon op termijn te knagen. Mijn mentaal welbevinden was helemaal ontregeld en ik functioneerde helemaal niet meer zoals ik wou. Dit was al maanden bezig zonder hierin echt maatregelen te gaan treffen. Jammer genoeg kwam dat besef pas als het al te laat was met alle gevolgen van dien.

Op mijn 27 jaar -wat de fleur van je leven zou zijn volgens velen- werd ik medisch ontslagen en genoodzaakt om fulltime met zelfzorg bezig te zijn. Dit was de moeilijkste periode in mijn leven maar ook eentje waaruit ik levenslessen heb getrokken. Vaak worden levensbepalende gebeurtenissen als een katalysator ingezet om een nieuwe betere versie van onszelf te vinden. Dit proces betekende dat ik (merendeel) nieuwe gewoontes moest kweken. Gewoontes die mij terug energie gaven waardoor mijn geest en lichaam weer fit werden. We zijn tenslotte allemaal zo´n gewoontebeestjes en een gewoonte doorbreken is enorm lastig, maar vaak op lange termijn nodig om ons terug vitaal te kunnen voelen.

Het is een lang maar moedig en vooral vruchtbaar proces geweest. We zijn er tenslotte zo op gericht om te oogsten maar vergeten hoe belangrijk zaaien is.

“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid” is Socrates’ belangrijkste spreuk en alsook een mooie conclusie voor die periode. Ik heb mezelf toen op korte tijd op heel veel vlakken leren kennen. Een confronterende maar ontzettend leerrijke periode. Tenslotte heb ik het belang van zelfkennis als een essentieel gegeven beschouwd. Het is mijn innerlijk kompas geworden.

Ik ben er absoluut zeker van dat voldoende zelfkennis ons automatisch naar keuzes brengen die in lijn liggen met onze interesses waardoor we op termijn gelukkig worden. Aan je persoonlijke groei werken betekent ook kunnen inschatten waar je grenzen liggen als we willen dat onze gezondheid er niet de dupe van wordt; beter voorkomen dan genezen.

Het was een echte zoektocht naar bevrijding om mezelf te kunnen zijn op zoveel mogelijk vlakken. Om te kunnen zijn zoals ik best functioneer. Ik ben dankbaar dat ik vandaag mag en kan leven vanuit mijn waarden en dat ik nu ook mijn talenten zo optimaal mogelijk kan benutten op professioneel vlak. Om dit te verwezenlijken is een weg van allerlei ervaringen, zowel privé als professioneel voorafgegaan die me wijzer hebben gemaakt.

%d bloggers vinden dit leuk: