Woensdag 10 mei 2023

🔥 ʜɪᴛᴛɪɴɢ ʀᴏᴄᴋ ʙᴏᴛᴛᴏᴍ ᴇɪꜱᴛ ᴢ’ɴ ᴛᴏʟ 🔥
Je hoeft niet eerst helemaal aan de bodem te zitten vooraleer je beroep kan doen op hulp. Toch is dat dieptepunt (jammer genoeg) voor velen pas het moment wanneer ze professionele hulp durven inschakelen. #why 🤷
Wie ooit op het punt van ‘rock bottom’ is geweest, weet dat deze situatie een katalyserende (bevrijdende) uitwerking kan hebben. MAAR, weet ook dat een herstel vanop je dieptepunt veel meer zorg en tijd vraagt dan wanneer je vroeger zou ingrijpen.
Liever preventief dan curatief! 💡
Don’t wait for #rockbottom
#preventief#begeleiding
#burnout#stresscoaching#individuelebegeleiding
Woensdag 3 mei 2023
Mentale gevangenissen zijn wreed ambetant…
Vanmorgen aan de slag gegaan met allerlei belemmerende overtuigingen die een client heeft in het kader van een opstart in een nieuwe job na een periode van overspannenheid. De client is er klaar voor en heeft er goesting in maar nu het bijna zo ver is, spoken er allerlei gedachten door het kopke
Op zich is het niet zo vreemd dat we vooral negatieve gedachten hebben. Ons brein is doorgaans gefocust op negatieve dingen. Ongeveer 70 000 gedachten hebben we dagelijks en daarvan zijn er +- 70% negatief ! #wistjedatje
Als die gedachten ervoor zorgen dat ons functioneren erdoor verstoord geraakt en ons mentaal gevangen neemt, dan is het wel een probleem en vraagt dit de nodige aandacht tijdens de coaching sessies.

#bewustwording#stresscoaching#loopbaanbegeleiding#rationeelemotievetherapie
Contactgegevens:
Arianne Hermans | @kracht_jacht
Loopbaanbegeleiding
Stress/Burn-out herstel en preventie
0495 237 113
krachtjacht@gmail.com
Of stuur een priveberichtje via WhatsApp

Dinsdag 28 februari 2023
Hip hip hoera, Kracht Jacht is 3 jaar!!
3 jaar geleden werd Kracht Jacht geboren🐣…de tijd vliegt! ✈️
Drie competenties die ik heb ingezet om de woelige start van Kracht Jacht door te komen:
✅ (stalen) geduld
✅ (zeer) flexibel
✅ pragmatisch
Maak ik al winst? NEE 🙅♀️
(investeren, investeren en nog is investeren!!)
Verdien ik nu meer? NEE 🤣 🙈
Ben ik nu gelukkiger dan in dienstverband? JA 😎
Ben ik tevreden over hoe ik vandaag presteer met Kracht Jacht? JA 🤗
De levenslijn gebruik ik ook trouwens als kapstok tijdens de start van een traject. Het is een handige tool om iemand beter te leren kennen, en vooral om te weten te komen welke talenten, mensen of activiteiten werden ingezet om moeilijke periodes door te komen.


1 Oprichting Kracht Jacht
2 Samenwerkingscontract als freelance coach
3 België gaat in lockdown
4 Eerste client
5 Moeder palliatief verklaard na 4e keer kanker
6 Moeder overleden
7 Alleen gaan wonen
8 Huidige partner leren kennen
9 Eerste webinar

Dinsdag 17 januari 2023

Geheimpje over mezelf…
Ik heb altijd al moeite gehad met de vraag ‘Alles goe?’ Meestal zeg ik daarop ‘Alles is veel’. 🙈 😁
Doe mij maar: ‘Alles oké?’, ‘Ça va?’ of ‘Alles kits achter de rits?’.Kortom, alles behalve ‘Alles goe?’
Raar hé, maar ik heb echt een hekel aan die vraag. Net zoals ik een hekel heb als mensen je zeggen ‘Geniet ervan!’
Ik zal wel zien wat de activiteit met me zal doen en hoe ik ‘t zal ervaren. Op commando’ genieten’is niet mijn ding.
Nou seg, wat kan ik er toch over doordrammen. 🥴 🙃
SOIT, ik maak me er gelukkig in ‘t echte leven minder druk in dan het nu lijkt. 😜
‘t Is ook gewoon zo’n beleefdheidsvraag – die 90% van de tijd niet eens eerlijk beantwoord wordt omdat mensen niet de ruimte – of behoefte- voelen om het echte antwoord erop te geven.
Gelukkig krijg ik hier in de praktijk wel een eerlijk antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. De helft van de tijd stel ik die vraag niet eens zo letterlijk. Er komt automatisch hierop een antwoord na een 10-tal minuten.
Over ‘t algemeen ben ik heel bewust van de manier waarop ik vragen stel. #beroepsmisvorming
‘ Hoe’ je iets vraagt aan iemand is belangrijker dan ‘wat’ je vraagt. Het zijn vaak echt die kleine nuances die net dat tikkeltje meer geven aan hoe iemand zich op z’n gemak voelt, hoe kwetsbaar een cliënt zich durft op te stellen.
Conclusie:
Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben die ‘ nuance’ belangrijk vind. 💡

Vrijdag 30 december 2022

Hey jij daar,
Dat je mag vinden wat je zoekt.
Dat je blijft zoeken als je ‘t vindt.
Dat je de dingen blijft bekijken
met de verwondering van een kind.
Dat elke dag één moment
je pakt of raakt.
Dat het een jaar wordt dat de grootste afstand
overbrugbaar maakt.
Warme groet,
Arianne

Vrijdag 23 december 2022
Wa doede gij nu ook alweer van job?

‘t Is zo’n typische vraag die al weleens gesteld wordt tijdens familiefeesten.
In de praktijk heb ik gemerkt dat er genoeg rondlopen die deze prangende vraag enorm vervelend vinden.🥴
De doelgroep waar ik mee te maken heb tijdens mijn job als loopbaancoach en begeleider bij stress en burn-out, zijn soms mensen die in een situatie zitten waar er momenteel niet gewerkt wordt omwille van hun fysieke en mentale toestand.
Gaan werken zit er nu eenmaal de komende tijd niet in. Zij werken ook voltijds, laat dat duidelijk zijn. Werken aan herstel vergt serieus wat inspanning❗
Zeggen dat je bv. even out bent omwille van overspannenheid is geen makkie…
Gelukkig zijn er genoeg andere formuleringen die je dan kan gebruiken:
🌲 “Werken zit er op dit moment niet in. Mijn gezondheid laat me jammer genoeg in de steek.”
🌲 “Ik ben mezelf wat aan’t heruitvinden.”
🌲 “Ik zit tussen twee jobs.”
🌲 “Momenteel werk ik vooral aan mijn herstel.”
Meestal zijn bovenstaande voorbeelden van reacties voldoende om verdere vragen te voorkomen. Wordt er toch doorgevraagd?🙄
Zeg dan vooral iets waar jij je op dat moment comfortabel bij voelt.
Vergeet vooral ook niet… Jij mag gerust zeggen: “Ik heb geen behoefte om hier verder op door te gaan.”
Jij bent de baas over wat er uit jouw mond komt.
Remember this ❗😉 ✌️

Maandag 19 december 2022
De misvatting over ”t rustig aan doen’

“Rustig aan doen betekent niet dat je minder presteert; het betekent dat je een eind maakt aan contraproductieve afleidingen en het gevoel dat je wordt opgejaagd.”
(excuses voor de typo- ‘een’ eind 🤡)
Hoe dan ook… Het is frappant hoe ‘rustig aan doen’ wordt gezien als iets ‘non-productiefs’, iets dat het goed presteren in de weg zou staan. 🤔 Een echte misvatting dus ❗
Vooral cliënten die al kampen met symptomen van overspannenheid hebben ‘t idee ontwikkeld dat presteren gelijk staat aan constant op een pittig tempo maar verder hollen en zwoegen.
😶🥴😵🤯
Presteren kan je ook prima op een rustige manier. #friendlyreminder 😉✌️
Wat is jouw persoonlijk ritme?
Enkel dat ritme is gezond en zal je langdurig kunnen volhouden.

Zaterdag 17 december 2022
Ontspanningsoefening
Mensen met stressklachten hebben moeite om zich echt helemaal te kunnen ontspannen. Hun knop staat voortdurend op ‘AAN’. Cliënten kennis laten maken met ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en/of mindfulness technieken is een belangrijk onderdeel tijdens het gehele hersteltraject. Cliënten kiezen zelf welke oefening voor hen best werkt.
Voor zij die niet vertrouwd zijn met relaxatieoefeningen geef ik meestal een laagdrempelige oefening mee zoals een korte eenvoudige bewustwordingsoefening. De client leert met deze oefening een moment voor zichzelf te nemen.

Woensdag 21 september 2022

‘𝐙𝐚𝐥 𝐢𝐤 𝐞𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐭𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐣 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧?’ Cliënten met spanningsklachten weten meestal zelf niet goed wat er met ze gaande is. Een beetje psycho-educatie is wel op z’n plek dan.
Wat gebeurt er met aanhoudende stress? Wat doet dat met ons lichaam en hoe manifesteert zich dat in ons brein? Het zijn zaken die ik zo eenvoudig mogelijk probeer uit te leggen.
Deze twee grafiekjes geven weer wat het verschil is tussen gezonde stress en ongezonde stress. De eerste reactie die ik dan vaak krijg is: ‘Huh, stress? Is dat dan gezond?’ Zeker wel! Een beetje stress houdt ons wakker, laat ons in actie schieten en zorgt ervoor dat we goed kunnen presteren! Zonder stress had jij bijvoorbeeld niet die trein nog last minute gehaald, of zonder stress was je niet in staat geweest zo goed te studeren voor een examen. Stress an sich is dus wel degelijk gezond. Voortdurende stress is dat niet en dat is dus de echte boosdoener!
𝐑𝐚 𝐫𝐚 𝐫𝐚, 𝐰𝐚𝐭 𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐞𝐬𝐬-𝐚𝐬? De bovenste, inderdaad!
Gezonde stress bouwt zich op tot een piek, maar zodra die bepaalde stresserende activiteit achter de rug is, is er weer dat rustmoment. Meestal voel je je dan ook echt opgelucht en ervaar je een zalig gevoel van rust in je lijf alsook in je kopke.
MAAR…
als je na die stresspiek amper tot geen hersteltijd neemt en je gaat maar door naar de volgende piek en neemt weer geen rustmoment en gaat weer pieken in stress… dan gebeurt er van alles in je lichaam. Bij gezonde stress maakt je lichaam adrenaline aan dat aanwezig is voor een korte periode in je lijf. Die zakt ook weer als je in je herstelmoment beland. MAAR, als er constant te veel stress door je lichaam giert, wordt er cortisol aangemaakt- in te grote hoeveelheden trouwens! Dat merk je door een constant opgejaagd gevoel vanbinnen. Je wil maar bezig blijven. Rustig op een stoel zitten is bijna onmogelijk. Je lichaam wil maar doen, doen, doen… Dat is exact wat die te hoge dosis cortisol met je aan het doen is. Daar ligt juist ook dé valkuil.
Je lichaam wil blijven doorgaan en dat is best lastig om te gaan doorbreken.
DUS: Zorg voor genoeg rustmomenten en ga voor gezonde stress!

Vrijdag 15 juli 2022
De kracht van plezier
Buiten bokes eten me kaas samen met mijn lief, daar word ik nu is écht blij van se. (Precies een klein kindje op schoolreis he.
)
Ik sta geregeld stil bij de dingen waar ik blij van word en die probeer ik zoveel mogelijk te doen in mijn leven.
Ook als je je momenteel niet zo goed in je vel voelt, is het echt aan te raden om plezante dingen op te zoeken. Focussen op plezier wakkert positieve gevoelens aan waardoor je je weerbaarder en sterker voelt.
Waar word jij écht blij van? Op welke dingen kijk je met plezier terug? Sta eens stil bij die dingen en doe ze zo vaak mogelijk. Je zal er geen spijt van krijgen, dat geef ik je op een blaadje.


Zondag 3 juli 2022
Je bent je gedachten niet…
Gedachten doen meer met je dan je denkt.
Ons denken is nog het best te vergelijken met een computer. Zonder een regelmatige update, functioneert deze ook minder goed.
Wees je bewust van je gedachten en gooi belemmerende of negatieve gedachten regelmatig in de prullenmand.


Maandag 27 juni 2022

Neem jij genoeg mentale afstand van je werk
Fysiek afstand houden van ons werk is makkelijk, maar neem jij ook genoeg mentale afstand van je werk? Vaak blijf je mentaal nog verbonden na de werkuren. Je kent dat wel… de drang om toch nog even die werkmail te openen ook al is dat totaal overbodig. (Ik doe dat ook al weleens hoor ). Het is gewoon sterker dan onszelf, en net daarom des te belangrijker om deze gewoontes eerder te gaan doorbreken dan te blijven voeden. Jij bent tenslotte de baas van jouw brein
! Jij beslist of je die werkmail app op je gsm open doet of niet.
Zet simpelweg dat werkbrein op tijd en stond eens ‘UIT’. Zorg dat je in je vrije tijd activiteiten doet waardoor je helemaal los kan komen van je werk.
Ook pauzes spelen een belangrijke rol in het ‘even distantiëren’ van je job. We kiezen er vaak voor om in de ochtend bijvoorbeeld goed door te werken, en zeker als je het druk hebt een pauze zelfs uit te stellen. Het is nochtans wetenschappelijk bewezen dat een pauze nemen vroeg in de dag- dus bijvoorbeeld rond 10u30 al- meer effect heeft dan pauzeren na 12u.
#wistjedatje
We zijn geneigd om pauzes te nemen omdat we moe zijn, maar je kunt dus best je pauze nemen voordat je dat ‘klein klopke van den hamer’ voelt.
Je vermoeidheid voorkomen met snel even een tas koffie te halen is trouwens echt geen goed idee! Associeer koffiedrinken
niet met pauzeren.
Loop liever naar je brievenbus in plaats van het koffiemachine , staar wat naar buiten of zet je even in een andere ruimte.
Kortom, kom gewoon echt even helemaal los van je werk, zowel mentaal
als fysiek
!

Donderdag 2 juni 2022
Waarvan zou jij echt spijt hebben dat je ‘t NIET hebt gedaan❓
Een hulpvraag die ik stel tijdens coaching sessies om iemand weg te laten dromen uit de dagelijkse sleur. Ook vooral een krachtig hulpmiddel om te polsen naar de authenticiteit van iemand. In hoeverre is iemand echt trouw aan zichzelf? Is je denken en doen in lijn met je ‘zijn’?
Weten wie je écht bent, waar je voor staat en vervolgens dan ook kunnen zijn wie je bent klinkt misschien allemaal heel logisch maar is het zeker niet. Tijdens loopbaanbegeleiding wordt hier net extra aandacht aan gegeven: Wat maakt je eigen? Wat zijn jouw kwaliteiten en valkuilen? Wat vind je echt belangrijk?
Zorg er alleszins voor dat je doelen datgene weerspiegelen waar je voor staat in het leven. Ze moeten staan voor wat jij staat, niet voor wat anderen in je omgeving hopen of denken of van je verwachten.
Jij bent de norm, de richtlijn, het is jouw leven. 🔥
Je authenticiteit is je grootste kracht!
💪 😉


Dinsdag 17 mei
Think big, act small…
In feite is dit een belangrijke basis voor significante groei en het spreekt voor zich dat dit ook van toepassing is als ik mensen coach in hun persoonlijke ontwikkeling.
Je mag groots denken, maar uiteindelijk zullen jouw acties pas echt het verschil maken. Belangrijk hierbij is het zetten van kleine stappen, want jawel… kleine stappen zetten leidt tot grote veranderingen. De paradox van ‘t leven. 😉
Veranderen kost tijd, moeite en energie. Verandering en loslaten an sich is volgens mij het moeilijkste dat er is. Daarom is ‘t belangrijk om het proces naar verandering behapbaar/doenbaar/realistisch te maken. Door kleine stappen te zetten wordt dit makkelijker, minder beangstigend en uiteindelijk ook gewoon duurzamer. Rome is ook niet op één dag gebouwd. 🤷♂️
Welke (grote) verandering gaat snel en is effectief en duurzaam? Ik kan op geen enkele momenteel komen, maar zet hieronder gerust iets als er je iets te binnen schiet. Ik ben benieuwd. 🤓


Woensdag 4 mei 2022

Wat wijsheid op woensdag…
Weten waar de talenten en passies van een werknemer liggen en welke mogelijkheden er binnen een organisatie zijn, is het beste uitgangspunt voor een goed en gezond loopbaanmanagement.
Niemand heeft talent voor alles en niemand kan langdurig gemotiveerd blijven op een werkplek die niet bij hem past.
Een goede manager laat zijn eend geen marathon lopen… 🦆

Donderdag 28 april 2022

Ik doe geregeld dingen alleen. 😊
Niet omdat ik geen vrienden heb 😜, maar omdat ik het belangrijk vind om op m’n eentje te kunnen zijn, zonder ik me hierbij ongemakkelijk voel. Je kunt op dat moment gewoon doen wat je zelf wil, op jouw eigen tempo. Zalig toch?! 😎
Het feit dat ik kan genieten van mijn eigen gezelschap geeft innerlijke rust én is goed voor mijn zelfvertrouwen. Win-win! Jammer genoeg vinden toch veel mensen dingen alleen doen best ongemakkelijk en soms zelfs eng. Nochtans zou ik het iedereen aanraden om dit toch af en toe te doen. Je zal er geen spijt van hebben!
💪😉

Maandag 21 maart 2022
Moet ik dat nu doen?
Vanmorgen gaf ik deze vraag mee op een stukje papier aan een jonge vrouw die last heeft van perfectionisme: een straf beestje die je het gevoel geeft dat het nooit goed genoeg is, je onzeker maakt over je eigen kunnen en (faal)angst(en) oplevert, je zegt dat enkel hard werken de enige ’juiste’ manier is.

Voor de client in kwestie bestaat geen andere keuze dan dat ze de dingen op een bepaalde manier ‘MOET’. Gebeurt dit zó niet, krijgt ze een gigantisch schuldgevoel. Of ze dat nu echt wil, daar staat ze zelfs niet meer bij stil. Samen trachten we dat perfectionisme te doorbreken zodat die innerlijke dwang minder verstikkend werkt in haar job, relaties en dagdagelijks functioneren. Voorkomen dat dat kwelbeestje niet verder groeit tot een bron van permanente stress is belangrijk! Hoe we dat gaan doen? Door terug verbinding te maken met wie ze echt is en vooral ‘WIL’ zijn.
Even terug naar de zin: “𝗠𝗼𝗲𝘁 𝗶𝗸 𝗱𝗮𝘁 𝗻𝘂 𝗱𝗼𝗲𝗻?” Je kan die op verschillende manieren uitspreken:
👉 𝗠ó𝗲𝘁 ik dat nu doen? Is het echt nodig dat ik dat nu doe?
👉 Moet í𝗸 dat nu doen? Misschien zijn er wel andere mensen die dingen voor mij kunnen doen? Of is dat echt iets wat ik zelf moet doen?
👉 Moet ik dat 𝗻ú doen? Is dat nu hetgeen wat ik echt op dit moment moet doen of kan dat op een ander moment ook gebeuren?
👉 Moet ik dat nu 𝗱ó𝗲𝗻? Is het wel echt zo belangrijk om überhaupt te doen? Moet dit echt gebeuren?
Met deze vraag daag ik haar vriendelijk uit om bewuster keuzes te gaan maken en haar op termijn vooral te verlossen/bevrijden van die perfectionismepatronen. De drang tot perfectionisme verhindert haar om op een natuurlijke en authentieke manier door het leven te gaan en dat is natuurlijk niet goed.
Elke keer dat ze iets moet doen en haar innerlijk stemmetje direct ‘ja’ zegt, heb ik haar gevraagd die zin erbij te nemen en na te gaan of in elke versie/klemtoon van die vraag wel een ‘ja’ van toepassing is.
Misschien zijn er ook momenten dat dit zinnetje jou kan helpen om wat meer rust te creëren! Schrijf het op en hang het boven je werkplek.
#vanmoetennaarwillen
#sharingiscaring #bewustwording #perfectionisme #loopbaanbegeleiding

Donderdag 3 februari 2022
Dankbaarheid heeft ook een donker kantje…

“Wees blij dat ge een job hebt!” Dit zinnetje klinkt je waarschijnlijk toch ook bekend in de oren. Vooral de oudere generatie durft dat (nog steeds) te zeggen. Een job hebben is één, maar een job die je work-life balans helemaal op z’n kop zet, kan niemand volhouden.
Een mens is niet gemaakt om enkel maar te werken. Een job neemt de helft van onze wakkere tijd in beslag, geeft meer betekenis aan ons leven en zorgt voor brood op de plank. De vrije tijd die je overhoudt en die niets met je job te maken heeft, is ook waardevolle tijd! Denk maar aan leuke babbels met familie of vrienden, spelen met huisdieren, wandelingetjes maken in een bos of een andere hobby die je bezighoudt.
Genoeg aandacht besteden aan je work-life-balance is iets waar je zelf alert voor dient te blijven. Werk je vaak overuren en ben je dat écht wel beu? Durf van je te laten horen en kom op voor jezelf, want niemand anders doet dat voor jou. Liever een haalbare lat dan een hoge lat!
Maak jezelf niet wijs dat je blij hoort te zijn dat je een job hebt terwijl je je al weken moe en gestresseerd voelt door dagelijks overuren te kloppen. Negeer die gevoelens vooral niet. Jezelf forceren om ergens dankbaar voor te zijn terwijl er zoveel narigheid bij komt kijken is geen gezonde dankbaarheid.
Jawel, dankbaarheid heeft dus ook zijn donker kantje. Be aware!

Woensdag 19 januari 2022
Waar werd jij als kind vrolijk van en waar hield jij je graag mee bezig?
Deze vraag stel ik geregeld tijdens loopbaantrajecten. Even terug naar de kern en stilstaan bij wie je als kind was, want daar is uiteindelijk jouw karakter in de meest pure vorm te zien. Wat heb jij van nature meegekregen? Wat maakt je uniek? Jouw eigenheid is tenslotte je grootste kracht!
Als ik zelf even terugblik weet ik bijvoorbeeld heel goed dat ik een speels en avontuurlijk kind was. Ik was zo’n kind dat in de supermarkten geregeld werd afgeroepen bij de kassa… 🤦♀️
Op ontdekking gaan, maar ook anderen laten lachen vond ik zó leuk en om eerlijk te zijn… dat is vandaag nog steeds zo. Humor zal altijd een rode draad blijven in mijn leven. Ik neem mijn job uiteraard serieus, maar een snuifje humor en luchtigheid zal mij altijd blijven typeren als persoon.
Sowieso veranderen we wel wat door allerlei levensgebeurtenissen, maar het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat jij als kind geweldig vond.
Je hier bewust van worden kan voor wat opheldering zorgen en belangrijke info bevatten die te gebruiken is bij het verder inrichten van jouw loopbaan.


Dinsdag 14 december 2021

Internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid een van de krachtigste hefbomen is voor meer welbevinden. Je ervaart meer vreugde en het vergroot je veerkracht waardoor je meer hoop en moed hebt tijdens moeilijke momenten.
Nochtans is het echt zoiets waar je niet dagelijks bij stilstaat. Vandaar dat het de moeite waarde is om dankbaarheid te oefenen en zo er een basishouding van te maken.
De dingen (groot of klein) waar jij dankbaar voor bent neerpennen is de meest efficiënte manier om die houding zich eigen te maken. Maak er een gewoonte van om dagelijks een ‘dankbaarheidsdingetje’ op te schrijven.
Dankbaar dat je soep hebt gemaakt? Dankbaar dat je weer op tijd aan de schoolpoort stond voor je kind? Het zit hem vaak in de kleine dingen! Schrijf het op en je zal merken dat dit een goed gevoel zal geven.
Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Maandag 22 november 2021
Geen blad voor de mond nemen
Er is iets waar we mee opstaan en gaan slapen en dat is… c o m m u n i c e r e n. Maar over lastige zaken communiceren? Da’s andere koek! Laatst had ik een jongeman die voor een loopbaantraject bij me langskwam. Een jonge dertiger wiens communicatieve vaardigheden alles behalve gebrekkig zijn, maar die het toch heel lastig vond om in gesprek te gaan met het management. Vaak kwam het erop neer dat het moeilijk bereikbare mensen waren die constant in vergadering zaten en nog amper tijd maakten voor het uitvoerend personeel. Op zich een jammerlijk gegeven maar zeer frappant. Zeker in digitale tijden waar er momenteel weer verplicht thuiswerk wordt opgelegd maakt moeilijke(re) gesprekken aangaan niet evident.
Wat ik vooral even wil overbrengen is de volgende boodschap: DURF te spreken. Spreken doen we allemaal, maar vertellen dat je je bijvoorbeeld niet zo lekker voelt de laatste tijd en je teveel workload op je bord krijgt zijn zaken die lastig zijn maar oh zo belangrijk om ze WEL te zeggen. Het is en blijft voor velen een angstige bedoening om je kwetsbaar op te stellen op de werkvloer. Dat is jammer, want toch zijn werkgevers vaak bereid om ergens een mouw aan passen, en daarom is het net belangrijk om je te laten horen en die lastige zaken bespreekbaar maakt. De manier waarop jij dit laat weten kies je zelf maar wees zo concreet mogelijk in je communicatie. Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn dat je een mail stuurt met de vraag wanneer het voor hem of haar past elkaar even op te bellen. Wees zo eerlijk en professioneel mogelijk als het gesprek plaatsvindt.
Bij deze… durf van je te laten horen en kom op voor jezelf, want niemand anders doet dat voor je. Tenslotte wil je toch voor een werkgever werken die aandacht heeft voor jouw belangen? Heeft een werkgever dat niet, dan kan je je wel eens beginnen afvragen of je wel op je plek zit….
You can do this! #durfspreken #communicerenophetwerk #bespreekbaarmaken #lastigezaken #werkbaarwerk #loopbaanbegeleiding


Donderdag 28 oktober 2021
Zelfvertrouwen openvouwen en opbouwen
Twijfel en onzekerheid op de werkvloer, een te hoge lat die niet te behalen is waardoor faalangst ontstaat, een gebrek aan assertiviteit en te veel schuldgevoelens. Dit zijn enkele voorbeelden van valkuilen waar werknemers last van hebben op (en naast) de werkvloer. De arbeidsmarkt legt steeds meer druk op de schouders van werknemers en daar kan niet iedereen even goed mee om. Werkbaar werk is soms ver zoek. Gewoonweg een fijne job die je lang kan volhouden is iets waar velen naar verlangen.
Wat me enorm frappeert- maar tegelijkertijd niet verrast- is dat mijn laatste cliënten vooral erg jonge mensen waren. Jong zijn in de wereld van vandaag is niet gemakkelijk, en ik kan daar van meespreken als jonge ondernemer. Onze huidige samenleving wordt gekenmerkt door constante veranderingen, vergaande digitalisering, snelle maatschappelijke en economische veranderingen. Daarnaast vind ik het opvallend en tegelijkertijd jammer dat organisaties voor hun openstaande vacatures nog altijd een onmogelijke waslijst met criteria hebben, die jonge mensen op de arbeidsmarkt nu eenmaal niet kunnen waarmaken.
Waar ik vandaag vooral aandacht aan wil besteden, is een gegeerde eigenschap die zowel voor de jonge als oude generatie deuren kan openen en die je meer in je kracht zet. Een eigenschap die je leven gewoonweg vergemakkelijkt op vele vlakken en dat is… zelfvertrouwen. Laatst las ik een interessant artikel in het magazine Psychologies, Een Amerikaans koppel, Barbara en Greg Markwaym en beiden psycholoog deden onderzoek naar de mentale eigenschappen en gedragskenmerken van zelfzekere mensen. De bevindingen ervan vond ik best leerrijk en deel ik graag.
Te veel zelfvertrouwen is niet goed, maar te weinig kan je veel miserie opleveren. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is nodig om het gevoel te krijgen dat je een geslaagd bestaan leidt en voluit kunt leven. Het liefst zouden we altijd blaken van het zelfvertrouwen, maar iedereen is toch wel eens onzeker? Bovendien beschikt niet iedereen over een even grote dosis zelfvertrouwen. Voor een deel bepalen onze genen hoeveel we hiervan in huis hebben. Daarnaast wordt ons zelfvertrouwen gevormd door de vele ervaringen op ons levenspad en de socioculturele omgeving waarin we vertoeven.
Maar het goede nieuws is dat zelfvertrouwen werkt als een soort spier. Door te oefenen kan je met andere woorden je zelfvertrouwen vergroten. Je zelfvertrouwen onder de loep durven nemen is een eerste stap. Hoe is het vandaag gesteld met jouw vertrouwensspier? Wat oefening en training nodig? Het loont alleszins de moeite om eens na te gaan hoe dat precies zit bij jou. Meer zelfvertrouwen start tenslotte met zelfkennis
Hieronder heb ik 10 stellingen op een rijtje gezet. Beschouw het als tien handvaten die helpen om jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde op te krikken.
1. Heb vrede met je zelfbeeld en je eigen verlangens
Neem jezelf zoals je bent en bewaar een goed evenwicht tussen ‘take it or leave it’. Jij kent jezelf het beste, jij weet wat je nodig hebt, jij bent de kapitein van je schip, jij bent in charge van jouw leven!
2. Wees niet bang om te mislukken
Beschouw tegenslagen als leerrijke ervaringen. Concentreer je bij tegenslagen vooral op de lessen die je eruit zal trekken. Zeg eerder tegen jezelf: ‘goed geprobeerd’ in plaats van ‘het is mislukt’.
3. Probeer iets nieuws
Blijf verwonderd, blijf nieuwsgierig, blijf experimenteren en exploreren! Hoe meer ervaring je opdoet, hoe groter je kansen op slagen worden.
4. Wees niet egocentrisch
Praat niet alleen over jezelf, maar toon interesse in anderen. Wissel gedachten uit en leer van anderen hun meningen en ervaringen.
5. Denk niet dat je minder bent
Niemand is perfect, niemand kan alles. Een ander is niet meer waard dan jij.
6. Aarzel niet te lang
Ga over tot actie zodra je de nodige gegevens en informatie hebt verzameld om te kunnen beslissen. Verlies niet te veel tijd met aarzelen want dan ga je eerder geneigd zijn om je te focussen op allerlei zaken die kunnen mislopen. Even aarzelen is prima, maar laat het niet tot een blokkade komen die je weerhoudt om actie te ondernemen.
7. Verwar arrogantie niet met zelfvertrouwen
Mensen met een gezonde dosis zelfvertrouwen zullen zich zelden agressief gedragen tegenover anderen, want ze hoeven niet arrogant te doen door zich dominant te gaan gedragen. Integendeel, imponeren is allesbehalve hun doel. Maar wanneer ze zeker zijn van hun stuk zullen ze niet terugdeinzen om een moeilijk gesprek aan te gaan met collega’s of leidinggevenden.
8. Neem feedback en conflicten niet persoonlijk
Iedereen heeft een andere mening. Niemand denkt op dezelfde manier zoals jij. Kritiek hoeft daarom geen negatief iets te zijn, integendeel. Beschouw kritiek als een manier om jezelf te verbeteren. Conflicten met collega’s kunnen soms echt dé juiste moment zijn om eens goed jouw visie op de zaken te geven.
9. Stel jezelf in vraag, durf te twijfelen
Zelfzekere mensen vertrouwen op hun aanpassingsvermogen en veerkracht. Ze zijn mentaal flexibel waardoor ze ook minder vrees hebben om de zaken over een andere boeg te gooien. Door jezelf in vraag te stellen kan je aan jezelf werken en jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen. Durf terugkrabbelen, durf zaken on hold te zetten.
10. Wees geen perfectionist
Perfectionisme is eerder een last dan een troef. Het is een vorm van schuldig denken. Een innerlijke stem die je vertelt dat ‘het altijd beter kan en het nooit genoeg is’. Meer is niet altijd beter, integendeel. Perfectionisme overwoekert een vorm van spontaan gedrag. Want er wordt helemaal aangepast aan de omgeving en men zal zich afvragen nog vóór dat je spontaan dingen doet of zegt: Zou dat wel mogen? Zou ik niet andere dingen moeten doen? Zou ik dat wel mogen zeggen? Dit is een automatisch (uitputtend) denkproces dat je zelfvertrouwen op termijn aantast.

Bedankt voor je aandacht en geef die vertrouwensspier maar eens een flinke work-out!

Warme groet,
Arianne