Blog

Maandag 22 november 2021

Geen blad voor de mond nemen …

Er is iets waar we mee opstaan en gaan slapen en dat is… c o m m u n i c e r e n. Maar over lastige zaken communiceren? Da’s andere koek! Laatst had ik een jongeman die voor een loopbaantraject bij me langskwam. Een jonge dertiger wiens communicatieve vaardigheden alles behalve gebrekkig zijn, maar die het toch heel lastig vond om in gesprek te gaan met het management. Vaak kwam het erop neer dat het moeilijk bereikbare mensen waren die constant in vergadering zaten en nog amper tijd maakten voor het uitvoerend personeel. Op zich een jammerlijk gegeven maar zeer frappant. Zeker in digitale tijden waar er momenteel weer verplicht thuiswerk wordt opgelegd maakt moeilijke(re) gesprekken aangaan niet evident.

Wat ik vooral even wil overbrengen is de volgende boodschap: DURF te spreken. Spreken doen we allemaal, maar vertellen dat je je bijvoorbeeld niet zo lekker voelt de laatste tijd en je teveel workload op je bord krijgt zijn zaken die lastig zijn maar oh zo belangrijk om ze WEL te zeggen. Het is en blijft voor velen een angstige bedoening om je kwetsbaar op te stellen op de werkvloer. Dat is jammer, want toch zijn werkgevers vaak bereid om ergens een mouw aan passen, en daarom is het net belangrijk om je te laten horen en die lastige zaken bespreekbaar maakt. De manier waarop jij dit laat weten kies je zelf maar wees zo concreet mogelijk in je communicatie. Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn dat je een mail stuurt met de vraag wanneer het voor hem of haar past elkaar even op te bellen. Wees zo eerlijk en professioneel mogelijk als het gesprek plaatsvindt.

Bij deze… durf van je te laten horen en kom op voor jezelf, want niemand anders doet dat voor je. Tenslotte wil je toch voor een werkgever werken die aandacht heeft voor jouw belangen? Heeft een werkgever dat niet, dan kan je je wel eens beginnen afvragen of je wel op je plek zit….  
You can do this! #durfspreken #communicerenophetwerk #bespreekbaarmaken #lastigezaken #werkbaarwerk #loopbaanbegeleiding

de Monstera aka gatenplant


Donderdag 28 oktober 2021

Zelfvertrouwen openvouwen en opbouwen

Twijfel en onzekerheid op de werkvloer, een te hoge lat die niet te behalen is waardoor faalangst ontstaat, een gebrek aan assertiviteit en te veel schuldgevoelens. Dit zijn enkele voorbeelden van valkuilen waar werknemers last van hebben op (en naast) de werkvloer. De arbeidsmarkt legt steeds meer druk op de schouders van werknemers en daar kan niet iedereen even goed mee om. Werkbaar werk is soms ver zoek. Gewoonweg een fijne job die je lang kan volhouden is iets waar velen naar verlangen.

Wat me enorm frappeert- maar tegelijkertijd niet verrast-  is dat mijn laatste cliënten vooral erg jonge mensen waren. Jong zijn in de wereld van vandaag is niet gemakkelijk, en ik kan daar van meespreken als jonge ondernemer. Onze huidige samenleving wordt gekenmerkt door constante veranderingen, vergaande digitalisering, snelle maatschappelijke en economische veranderingen. Daarnaast vind ik het opvallend en tegelijkertijd jammer dat organisaties voor hun openstaande vacatures nog altijd een onmogelijke waslijst met criteria hebben, die jonge mensen op de arbeidsmarkt nu eenmaal niet kunnen waarmaken.

Waar ik vandaag vooral aandacht aan wil besteden, is een gegeerde eigenschap die zowel voor de jonge als oude generatie deuren kan openen en die je meer in je kracht zet. Een eigenschap die je leven gewoonweg vergemakkelijkt op vele vlakken en dat is… zelfvertrouwen. Laatst las ik een interessant artikel in het magazine Psychologies, Een Amerikaans koppel, Barbara en Greg Markwaym en beiden psycholoog deden onderzoek naar de mentale eigenschappen en gedragskenmerken van zelfzekere mensen. De bevindingen ervan vond ik best leerrijk en deel ik graag.

Te veel zelfvertrouwen is niet goed, maar te weinig kan je veel miserie opleveren. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is nodig om het gevoel te krijgen dat je een geslaagd bestaan leidt en voluit kunt leven. Het liefst zouden we altijd blaken van het zelfvertrouwen, maar iedereen is toch wel eens onzeker? Bovendien beschikt niet iedereen over een even grote dosis zelfvertrouwen. Voor een deel bepalen onze genen hoeveel we hiervan in huis hebben. Daarnaast wordt ons zelfvertrouwen gevormd door de vele ervaringen op ons levenspad en de socioculturele omgeving waarin we vertoeven.

Maar het goede nieuws is dat zelfvertrouwen werkt als een soort spier. Door te oefenen kan je met andere woorden je zelfvertrouwen vergroten. Je zelfvertrouwen onder de loep durven nemen is een eerste stap. Hoe is het vandaag gesteld met jouw vertrouwensspier? Wat oefening en training nodig? Het loont alleszins de moeite om eens na te gaan hoe dat precies zit bij jou. Meer zelfvertrouwen start tenslotte met zelfkennis

Hieronder heb ik 10 stellingen op een rijtje gezet. Beschouw het als tien handvaten die helpen om jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde op te krikken.

1.         Heb vrede met je zelfbeeld en je eigen verlangens

Neem jezelf zoals je bent en bewaar een goed evenwicht tussen ‘take it or leave it’. Jij kent jezelf het beste, jij weet wat je nodig hebt, jij bent de kapitein van je schip, jij bent in charge van jouw leven!

2.         Wees niet bang om te mislukken

Beschouw tegenslagen als leerrijke ervaringen. Concentreer je bij tegenslagen vooral op de lessen die je eruit zal trekken. Zeg eerder tegen jezelf: ‘goed geprobeerd’ in plaats van ‘het is mislukt’.

3.         Probeer iets nieuws

Blijf verwonderd, blijf nieuwsgierig, blijf experimenteren en exploreren! Hoe meer ervaring je opdoet, hoe groter je kansen op slagen worden.

4.         Wees niet egocentrisch

Praat niet alleen over jezelf, maar toon interesse in anderen. Wissel gedachten uit en leer van anderen hun meningen en ervaringen.

5.         Denk niet dat je minder bent

Niemand is perfect, niemand kan alles. Een ander is niet meer waard dan jij.

6.         Aarzel niet te lang

Ga over tot actie zodra je de nodige gegevens en informatie hebt verzameld om te kunnen beslissen. Verlies niet te veel tijd met aarzelen want dan ga je eerder geneigd zijn om je te focussen op allerlei zaken die kunnen mislopen. Even aarzelen is prima, maar laat het niet tot een blokkade komen die je weerhoudt om actie te ondernemen.

7.         Verwar arrogantie niet met zelfvertrouwen

Mensen met een gezonde dosis zelfvertrouwen zullen zich zelden agressief gedragen tegenover anderen, want ze hoeven niet arrogant te doen door zich dominant te gaan gedragen. Integendeel, imponeren is allesbehalve hun doel. Maar wanneer ze zeker zijn van hun stuk zullen ze niet terugdeinzen om een moeilijk gesprek aan te gaan met collega’s of leidinggevenden.

8.         Neem feedback en conflicten niet persoonlijk

Iedereen heeft een andere mening. Niemand denkt op dezelfde manier zoals jij. Kritiek hoeft daarom geen negatief iets te zijn, integendeel. Beschouw kritiek als een manier om jezelf te verbeteren. Conflicten met collega’s kunnen soms echt dé juiste moment zijn om eens goed jouw visie op de zaken te geven.

9.         Stel jezelf in vraag, durf te twijfelen

Zelfzekere mensen vertrouwen op hun aanpassingsvermogen en veerkracht. Ze zijn mentaal flexibel waardoor ze ook minder vrees hebben om de zaken over een andere boeg te gooien. Door jezelf in vraag te stellen kan je aan jezelf werken en jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen. Durf terugkrabbelen, durf zaken on hold te zetten.

10.       Wees geen perfectionist

Perfectionisme is eerder een last dan een troef. Het is een vorm van schuldig denken. Een innerlijke stem die je vertelt dat ‘het altijd beter kan en het nooit genoeg is’. Meer is niet altijd beter, integendeel. Perfectionisme overwoekert een vorm van spontaan gedrag. Want er wordt helemaal aangepast aan de omgeving en men zal zich afvragen nog vóór dat je spontaan dingen doet of zegt: Zou dat wel mogen? Zou ik niet andere dingen moeten doen? Zou ik dat wel mogen zeggen? Dit is een automatisch (uitputtend) denkproces dat je zelfvertrouwen op termijn aantast.

Bedankt voor je aandacht en geef die vertrouwensspier maar eens een flinke work-out!

Liken is leuk, maar delen is nog beter 😉! #sharingiscaring

Herfstgroet,

Arianne