Loopbaanbegeleiding, Stress, burn-outpreventie en herstel

Stress, burn-out, bore-out & re-integratie

Voor zij die beter willen leren omgaan met stress, spanningsklachten willen voorkomen of verminderen of voor diegenen die momenteel burn-out zijn en hiervan willen herstellen.

We leven in een snel veranderende maatschappij waarbij presteren, resultaten en digitalisering centraal staan. De druk in onze maatschappij ligt met andere woorden best hoog en stress duikt meer op bij ons allemaal. Een beetje stress is gezond en houdt ons alert, maar langdurige stress kan je maar beter voorkomen dan genezen.

Chronische stress verandert niet alleen het gedrag, de stemming en emoties van mensen, maar het tast ook de werking en functies van het zenuwstelsel aan. Met als resultaat: afnemende veerkracht, toenemende vermoeidheid en toenemende mentale en fysieke stressklachten/- stoornissen.

Het verloop van een coaching traject ziet eruit als volgt:

  • We horen of zien elkaar tijdens een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek van ongeveer 30 minuten.
  • Wens je ermee aan de slag te gaan dan starten we met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we je verwachtingen en stellen we een realistisch doel op.
    Een plan van aanpak gebaseerd op jouw noden wordt concreet en helder.
  • De coaching gesprekken gaan van start. Als erkend stress, en burn-out coach werk ik met een gestructureerde en evidence-based coaching aanpak. Tijdens gesprekken worden allerlei methodieken gebruikt, doen we oefeningen en krijg je (kleine) huiswerkopdrachten.
  • Tijdens het traject evalueren we regelmatig en sturen we bij waar nodig. Op het einde van een traject sluiten we af met een evaluatiegesprek.

Opgelet: deze test is slechts een indicatie. Ga bij ernstige spanningsklachten eerst even langs bij je huisarts!

Voel jij je de laatste tijd gestresseerd en futloos door je werk? Heb je constant het gevoel dat er meer van je gevraagd wordt dan je denkt te kunnen waarmaken? Trek dan aan de alarmbel en ga ermee aan de slag. In een traject ontdek je wat jouw stressbronnen zijn en hoe je hier beter kan omgaan. We herstellen de stressklachten (of de burn-out). Samen onderzoeken we hoe jij stressbestendiger kan worden en versterkt kan re-integreren in jouw werksituatie.


Heb je zelf veel last van stress en weinig energie, of ben je zelfs al aan het herstellen van een burn-out? Als professioneel stress & burn-out coach ondersteun en begeleid ik je naar meer energie en minder stress.

Traag maar gestaag gaan we hier samen mee aan de slag in een traject. Hieronder zie je een plan van aanpak. Uiteraard verloopt dit niet altijd zo strikt chronologisch. Welke stappen er worden doorlopen hangt af van jouw persoonlijke noden en de ernst van jouw spanningsklachten.

Begeleiding bij bore-out: Zowel een burn-out als bore-out zijn energiestoornissen die gekenmerkt worden door stress, maar de oorzaken ervan zijn anders.

Dus met andere woorden, ook bij bore-out voel je je onzeker, futloos en heb je vermoeidheidsklachten en/of andere lichamelijke (spannings)klachten. Bij bore-out ben je niet ‘overbelast’ maar is er eerder sprake van ‘onderbelasting’. Je zit als het ware in een werksituatie waarin jouw potentieel niet voldoende wordt benut.

De aanpak van een bore-out is dan ook anders. Tijdens een traject wordt vooral de focus gelegd op drie belangrijke aspecten: zelfvertrouwen, zelfkennis en zingeving.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB)

De sessies vinden plaats in mijn coaching praktijk te Duffel of tijdens online sessies (via Teams).    

Belangrijke boodschap: De VDAB loopbaancheque kan NIET als betaalmiddel ingezet worden voor burn-outbegeleidingen. Bij matige loopbaan gerelateerde spanningsklachten kan dat wel. In het geval van een burn-out is er sprake van een andere aanpak qua begeleiding. In een later (verbeterd/herstellend) stadium van een burn-out kan de loopbaancheque wel gebruikt worden om samen in te zoomen op de specifieke vraag: “Hoe keer ik nu terug naar het werk?”

Bij hevige spanningsklachten ga je sowieso best eerst langs bij je huisarts. Hij of zij zal samen met jou nagaan welke aanpak voor jou het meest geschikt is.
Tarief burn-outbegeleiding: 60 euro per sessie (+- 1u)

%d bloggers vinden dit leuk: